Výsledky z kontroly vrhu a povahový test

19.01.2010 21:29

Jednotlivé výsledky kontroly vrhu ako i tetovacie čísla nájdete v jednotlivých profiloch šteniatok: Kuchy, Chita, Cora, Brennus, Barthamo, Black Tramp.

 

Okrem bežnej kontroly vrhu spravila našim šteniatkam Evka Krížová aj malý povahový test.

 

Záver celej kontroly vrhu je, že vrh A Kenachus je krásny, vyrovnaný vrh čo do hmotnosti; rozdiely vo veľkosti i vo farbe (u plavých) nie sú na prvý pohľad nápadné. Jedine Al Black Tramp je viditeľne väčší a má biely znak v rámci tolerancie, ostatní nemajú „ani jeden biely chlp“. Všetci plaví majú výborný pigment. Šteniatka sú pevne stavané, majú mohutné laby a krásne formované hlavy. Sú perfektne socializované, zvedavé, hravé a žravé; reagujú na zrakové i sluchové podnety. Ku dňu kontroly vrhu 3x odčervené, 1x očkované. Matka vo výbornej kondícii, veľmi priateľská. Všetky šteniatka sú výborne socializované, dostatočne samostatné (pripravené na odchod do nového prostredia), hravé a „zvedavé“ (znamená to, že sa zaujímajú nové veci a zrejme majú predpoklad dobre sa učiť, ak túto schopnosť budú majitelia rozvíjať). Ani jedno nie je bojazlivé, niektoré sú menej dôverčivé, čo ale v žiadnom prípade nie je chyba. A ani to neznamená že takíto nedôverčiví, resp. rozvážni zostanú na celý život. Sú zvyknuté na cudzích ľudí a majú k ľuďom dobrý vzťah.

 
Výsledok povahové testu

 Cieľom testu bolo zistiť ako sa šteniatko správa na nepríjemnom povrchu (pogumovaný, šmykľavý obrus) a ako reaguje na neznáme predmety: rozprestretý dáždnik a pohybujúcu sa futbalovú loptu. Neplánovane boli na dvore položené červené plastové sánky, s ktorými sa tiež ešte nestretli. A to všetko síce v známom prostredí (na dvore), kde ale ešte nikdy nebolo samo samučičké s cudzou osobou. A ako naše šteniatka dopadli?

Al Barthamo: veľmi zaujatý dáždnikom – ťahal za ho rúčku (skúšal ju aj obhrýzať, ale nechutnala mu). K pohybujúcej sa lopte sa správal nedôverčivo, opatrne, ale bez evidentného strachu cúval. Na dlho ho predmety nezaujali a vybral sa na prieskum širšieho okolia.

Al Black Tramp: dáždnik ho veľmi zaujímal (ani jemu rúčka nechutila), do lopty brechal a zaujímal pozíciu „výzva ku hre“; najviac ho zaujímala cudzia osoba – vyslovene sa tešil.

Al Brennus: podobne ako bratia sa veľmi zaujímal o dáždnik, ale prejavoval sa rozvážnejšie; kým niečo spraví – porozmýšľa. Do pohybujúcej sa lopty brechal, dorážal do nej a keď ju „ulovil“ – hral sa. Najviac ho zaujali sánky.

Al Cora: bola dáždnikom vyslovene fascinovaná, ťahala ho po dvore a jediné čo sa jej na ňom nepáčilo, bolo že sa jej nepodarilo prevrátiť ho nemohla ho chytiť za vyčnievajúcu „paličku“ hore; a to sa pokúšala na dáždnik aj vyškriabať! Ako jediná bola okamžite kamarátka aj s loptou – veselo ju naháňala po obruse i po dvore. (Podľa môjho názoru, je to veľmi temperamentná sučka, s dobrými predpokladmi pre výcvik, ktoré by mali noví majitelia rozvíjať predovšetkým hrou. Rovnako im odporúčam veľmi dobre skontrolovať priestory kde sa bude Corinka pohybovať, lebo pri jej zvedavosti a šikovnosti sa môže dostať do nebezpečnej situácie. Ak sa jej nebudú majitelia dostatočne venovať, môže z nej byť „škodič par excellence“!

Al Chita: o dáždnik nejavila veľký záujem, očuchala ho a išla ďalej na prieskum po dvore. K lopte sa správala nedôverčivo – nepáčila sa jej, ale strach tam nebol. Najviac ju „fascinovala“ osoba.

Al Kuchy: veľký záujem o dáždnik zo všetkých strán, k lopte sa správala nedôverčivo a cudzia osoba jej mohla byť ukradnutá. Dôležitejší bol prieskum dvora.